Coraz więcej osób w naszym kraju nie zadowala się już smakiem zwykłej zmielonej kawy zalanej wrzątkiem. W naszych kuchniach pojawiają się wyspecjalizowane sprzęty do parzenia tego napoju. Chcemy, by kawa, którą pijemy była świeża i aromatyczna. Stąd bierze się rosnący popyt na kawę w ziarnach.
Gdzie kupić dobrą kawę w ziarnach?
Kawę ziarnistą można obecnie kupić w wielu miejscach. W osiedlowych marketach i sklepach wielkopowierzchniowych znajdziemy kawę popularnych marek. Na opakowaniu takich kaw pojawia się często informacja na temat sugestii użycia (kawy mleczne, kremowe czy espresso), poziomu kwasowości, czy intensywności smaku. Poza tymi informacjami czasem mamy też kraj pochodzenia kawy i rodzaj ziaren (arabica czy robusta).
Alternatywą mogą być rzemieślnicze palarnie kawy. Dlaczego warto się na nie zdecydować? Przede wszystkim ze względu na to, że tam kupimy naprawdę świeżą kawę. Większość polskich palarni kawy gwarantuje, że kupione u nich ziarna były palone nie wcześniej niż 3 dni przed zakupem. Poza tym, takie palarnie informują nas z jakiego regionu pochodzą ziarna (np. Brazylia, Kolumbia, czy Etiopia) i podają ich pełną charakterystykę (np. jakie nuty dominują w smaku).
Czy u nas są dobre palarnie kawy?
Biorąc pod uwagę jakość sprzedawanych u nas kaw ziarnistych nie mamy się czego wstydzić. Polskie palarnie kawy mogą poszczycić się dużym wyborem rodzajów kawy i bardzo dobrą jakością ich wypalenia. Dobre palarnie możemy znaleźć w całym kraju.
Wypadałoby zacząć od stolicy. Palarnią z Warszawy, z której usług warto skorzystać, jest Java. Działa nieprzerwanie od 2001 roku. Specjalizuje się w wypalaniu ziaren Arabiki z różnych rejonów świata. Człowiekiem odpowiedzialnym za wybór kawy do tej palarni jest Rafał Kaniewski – Mistrz Polski Coffee Roasting 2018. Preferuje kawy z dominującą nutą słodyczy i świetnym balansem. Palarnia Java przy wyborze dostawców zwraca uwagę na to, czy uczciwie traktują swoich pracowników, farmerów i klientów. Biorąc pod uwagę, że na plantacjach kawy często dochodzi do wykorzystywania i wyzysku pracowników, jest to istotny, choć nie związany bezpośrednio z kawą, wątek działalności tej palarni.
Kolejną polską palarnią kawy wartą uwagi jest Instytut Kawy – palarnia z Łodzi. Od 13 lat tworzą ją dwaj entuzjaści tego napoju: Bartłomiej Biesiada i Maciej Giermaziak. Stoi za nimi doświadczenie w roli barmanów i baristów. Bo Instytut Kawy to nie tylko palarnia, a także sieć kawiarni. Można tam wypić aromatyczne espresso, czy kremowe cappuccino i jednocześnie zaopatrzyć się w zapas kawy w ziarnach do domu. W tej palarni dostępny jest szeroki wachlarz ziaren. Kupisz tu nie tylko 100% arabikę, ale też mieszanki arabiki i robusty w różnych proporcjach.
Najstarsza z polskich palarni kaw – Korona 1912 – znajduje się w Szczecinie. Rok w nazwie palarni to czas oddania do użytku kamienicy, w której ma swoją siedzibę. Palarnia działa w tym budynku nieprzerwanie od 1936 roku. Ze względu na długą rzemieślniczą tradycję palenia kawy, Korona 1912 może się poszczycić procesem produkcyjnym, jakością i świeżością kawy na najwyższym poziomie.