XXI wiek przyniósł zdecydowaną zmianę poglądów i postaw dotyczących zdrowego odżywiania i racjonalnej diety. Współcześnie coraz więcej mówi się o konieczności wzięcia odpowiedzialności za to, co ląduje na naszym talerzu. Nic dziwnego, skoro naukowcy biją na alarm, a problemy zdrowotne dotykają coraz większą część społeczeństwa. Można by pomyśleć, że w najtrudniejszej sytuacji znajdują się wielbiciele pysznych deserów i łakoci. Oni to muszą wybierać pomiędzy słodką rozkoszą dla podniebienia, a racjonalnym odżywianiem, będącym podstawowym warunkiem dobrego zdrowia i właściwego samopoczucia. Nic bardziej mylnego! Na pomoc przychodzi tutaj bowiem gorzka czekolada, która nie tylko kusi wybornym smakiem, ale posiada również szereg właściwości, wpływających na organizm człowieka i wspomagających go w prawidłowym funkcjonowaniu. A to tylko niektóre z jej zalet! Poznaj je wszystkie, by w pełni cieszyć się walorami tego wyjątkowego przysmaku.
Krótka historia królowej deserów
Ciężko uwierzyć, że historia czekolady rozpoczyna się już 4000 lat przed Chrystusem. To mieszkańcy dzisiejszej Ameryki Łacińskiej odkryli tajniki przyrządzania tego pysznego deseru z ziaren kakaowca. Już wówczas czekolada miała wyjątkowy charakter. Jak podają źródła historyczne, pito ją, by pokonać różne choroby, a także w trakcie wielu ceremonii o różnym charakterze. Majowie uważali ją nawet za napój bogów! I to właśnie dzięki nim ziarno kakaowca poznała Europa. Stało się to za sprawą Krzysztofa Kolumba, który napadł na statek, przewożący ten cenny ładunek. Przepis na praprzodka dzisiejszej czekolady zdobyli jednak dopiero Hiszpanie w XVI w. To oni bardzo długo utrzymywali na Starym Kontynencie monopol handlowy, rozpowszechniając ziarno kakaowca po całej Europie, która szybko pokochała jego specyficzny smak. Czekolada w tabliczkach powstała dopiero w XIX w. i wtedy to trafiła już nie tylko na dwory, ale również pod strzechy, by dziś święcić swoje tryumfy wśród koneserów i wielbicieli słodkości.
Co tworzy gorzką czekoladę?
Gorzka czekolada jest jedną z wielu odmian tego popularnego produktu spożywczego. O jej charakterze decyduje ilość czystego kakao, występującego w składzie tabliczki. Za gorzką uznaje się taką czekoladę, która zawiera od 70, aż do 99% kakao. I to właśnie ono determinuje jej nietypowy smak – nieco cierpki, gorzki, ale przy tym przyjemny, wyrazisty, wyjątkowy. Gorzka czekolada to jednak nie tylko pożywne kakao. Jest ona także źródłem wielu cennych substancji odżywczych, takich jak chociażby żelazo, magnez, potas, cynk, miedź, fosfor, kwasy omega-6 oraz witaminy A, E i z grupy B. A wszystko to zawarte w jedwabistej, błyszczącej tabliczce, której pojedyncze kostki rozpływają się w ustach, ciesząc cierpkim posmakiem z lekką nutą prawdziwej słodyczy. Po tym właśnie można poznać przysmak dobrej jakości, której gwarantem jest również charakterystyczny trzask, podczas odłamywania kolejnych fragmentów. Czekolada krusząca się w dłoniach lub wyginająca pod wpływem nacisku z pewnością nie zachwyci jakością i z czystym sercem można ją odłożyć na półkę.
Gorzka czekolada – zastrzyk szczęścia na co dzień
Kiedy najlepiej sięgnąć po ciemną czekoladę? Warto mieć ją pod ręką zwłaszcza wtedy, kiedy forma spada, a poziom energii znacząco się obniża. Ten przysmak to swoista bomba energetyczna! Nic dziwnego, że bardzo często znajduje ona swoje miejsce w plecakach tych, którzy wybierają się na długą górską wędrówkę, czy intensywny trening. Jest to również idealne rozwiązanie na popołudniowy spadek chęci i narastającą senność. Zamiast niezdrowych przekąsek, czy kolejnego kubka kawy, warto sięgnąć po dwie kostki ciemnego przysmaku, by już za chwilę poczuć przypływ sił witalnych. Gorzka czekolada zawiera mnóstwo węglowodanów, przy jednoczesnej minimalnej zawartości cukru. To dzięki temu stawia na nogi, stanowiąc najlepiej przyswajalne, a zarazem dobre w smaku i przyjazne dla zdrowia źródło energii.
Ciemna czekolada jest kopalnią substancji pobudzających, do których należy m.in. kofeina i teobromina. To właśnie one mogą odpowiadać za poprawę funkcjonowania mózgu, choć z pewnością nie zastąpią filiżanki dobrej kawy. Niemniej jednak warto mieć na uwadze, by przysmak ten nie stanowił składnika wieczornego posiłku najmłodszych pociech, gdyż może spowodować trudności z ich zaśnięciem.
Gorzka czekolada jest również bogata w pirazynę, pobudzającą pracę naszych najważniejszych organów. Potwierdziły to przeprowadzone przez naukowców badania. Wykazały one, że regularne spożywanie tego przysmaku znacząco poprawia przepływ krwi do mózgu, a nawet usprawnia jego pracę. Już kilka kostek wpływa na koncentrację, wzmacnia pamięć, rozjaśnia myślenie. Chwilę po spożyciu znika zmęczenie, obniża się stres i napięcie, a nowe pomysły same wędrują do rozjaśnionego umysłu. Jedzenie ciemnej czekolady jest wskazane również dla osób starszych. Udowodniono bowiem, że pobudza ona funkcje poznawcze seniorów, a nawet prowadzi do polepszenia ich funkcjonowania w zakresie wypowiadania swoich myśli i posługiwania się wyrażeniami! Gorzka czekolada jest więc nie tylko smaczną, ale i niezwykle wartościową przekąską.
Dodatkowo to swoista recepta na szczęście. Spożycie tego wyjątkowego deseru sprawia, że w organizmie zaczynają krążyć endorfiny, odpowiedzialne za odczuwanie przyjemności i łagodzenie bólu. Co więcej! Zawarta w składzie fenyloamina wytwarzana jest przez człowieka w momencie… zakochania. Nic dziwnego, że gorzka czekolada ma tylu zwolenników, a jej smak pokochali ludzie na całym świecie.
Recepta na zdrowie!
Gorzka czekolada nie tylko poprawia nastrój i kusi wyjątkowym smakiem. Jak pokazują liczne badania, ziarna kakaowca stanowią swoistą receptę na zdrowie, wpływając pozytywnie na wiele organów i wspomagając walkę ze schorzeniami. Wsparcia, jakie stanowi dla organizmu gorzka czekolada, pozazdrościć może niejeden lek czy suplement. Bogaty wachlarz oddziaływań powoduje, że jej spożycie zalecane jest osobom w niemalże każdym wieku, a jego skutki zaobserwować można wyjątkowo szybko.
Wsparcie serca i nerek
Ciemna czekolada jest idealna dla osób, które borykają się z problemem nadciśnienia. Co więcej, badania przeprowadzone przez holenderskich naukowców wykazały, że regularne spożywanie tej przekąski o połowę obniża ryzyko zawału serca i jego chorób. A wszystko to dzięki polifenolom, stanowiącym cenny element w składzie ziaren kakaowca. Gorzka czekolada zapobiega zakrzepom i miażdżycy, reguluje napięcie mięśni i naczyń krwionośnych oraz przeciwdziała udarom. Dobrej jakości ciemny deser obniża również poziom tzw. złego cholesterolu. Jest on zarazem cennym wsparciem dla osób ze skłonnościami do infekcji dróg moczowych. Spożycie ziaren kakaowca działa moczopędnie, pobudzając tym samym pracę nerek i oczyszczając je. To z kolei efekt spożycia alkaloidu teobrominy – jednego z najważniejszych składników ciemnego przysmaku.
Ratunek dla jelit
Nie wszyscy wiedzą, że jedzenie gorzkiej czekolady pozwala znacząco zwiększyć ilość dobrych bakterii w jelitach. Polifenole łączą się w większe elementy, których strawienie nie jest łatwe. Zalegając w jelitach, stają się one pożywką dla pożytecznych bakterii. Nic dziwnego, że ciemna czekolada – ale tylko ta najlepsza jakościowo – nazywana jest naturalnym prebiotykiem.
Ochrona przed szkodliwym promieniowaniem
Ciemna czekolada wypełniona jest bioaktywnymi związkami, które chronią ludzką skórę podczas jej ekspozycji na promienie słoneczne. Spożycie tej przekąski poprawia gęstość skóry, wzmacnia jej nawilżenie i powoduje poprawę przepływu krwi. Wszystko to z kolei prowadzi do zwiększenia ochrony przed poparzeniami słonecznymi i negatywnym oddziaływaniem promieniowania UV, które jest bardzo szkodliwe dla organizmu człowieka. Dodatkowo przeciwutleniacze zawarte w ziarnach kakaowca walczą z wolnymi rodnikami, opóźniając tym samym proces starzenia się skóry.
Lekarstwo na kaszel
Najnowsze badania wykazały również pozytywny wpływ teobrominy na hamowanie odruchu kaszlu. A gdzie można znaleźć jej cenne źródło? Oczywiście w ziarnach kakaowca! Z tego m.in. względu warto umieścić gorzką czekoladę w pobliżu domowej apteczki, by zawsze mieć pod ręką naturalne lekarstwo, które można „zażyć” w momencie pojawienia się problemów zdrowotnych.
Przysmak kobiet w ciąży
Gorzka czekolada stanowi idealną przekąskę dla kobiet w ciąży. Uzupełnia bowiem niedobory magnezu – pierwiastka niezwykle ważnego dla prawidłowego rozwoju płodu. Stanowi ona również źródło innych wartości odżywczych, których potrzebują kobiety noszące pod sercem małe życie.
Co z tymi kaloriami?
Jak to naprawdę jest z tymi kaloriami w gorzkiej czekoladzie? W końcu tyle mówi się o jej zdrowotnych właściwościach i pozytywnym wpływie na organizm człowieka. W tym przypadku wszystko zależy od rzeczywistej zawartości prawdziwego kakao w tabliczce. Na ogół ilość kalorii waha się w przedziale 500-600 w 100 g produktu. Jedna kostka to więc średnio 33 kilokalorie. Najwięcej kalorii mają czekolady z wysoką zawartością kakao (592 kcal), nieco mniej natomiast te, które zawierają go 60-70% (516-566 kcal). Co to oznacza w praktyce? Przede wszystkim to, że spożycie sporych ilości deseru zniweczyć może całkowicie jego pozytywne skutki i zdrowotne oddziaływanie na organizm. Co więcej – od jej intensywnego smaku można się nawet uzależnić! Dlatego też warto posłuchać rad dietetyków i spożycie gorzkiej czekolady ograniczyć do jednej – dwóch kostek dziennie, by w pełni cieszyć się jej walorami smakowymi i pozytywnym oddziaływaniem. Na czekoladę powinni również uważać alergicy, gdyż zawarte w niej kakao ma silne właściwości uczulające.
Gorzka czekolada to naturalne lekarstwo na wiele schorzeń i dolegliwości, a także idealny sposób na poprawę humoru i ratunek przy spadku energii. Jej bogate właściwości znane są od lat i z chęcią wykorzystywane przez kolejne pokolenia. Wciąż prowadzone badania, wykazują coraz to nowe możliwości, jakie niesie ze sobą spożycie ciemnych kosteczek tego wyjątkowego deseru. Nic dziwnego, że na stałe zagościł on w sercach i na talerzach Polaków. Warto jednak pamiętać, że – jak w wielu innych przypadkach – liczy się tutaj przede wszystkim umiar. Bo to właśnie on jest wyznacznikiem rzeczywistych potrzeb i warunkiem sukcesu w walce z chorobami i zbędnymi kilogramami.