Czy warto w jednym lokalu prowadzić resturację oraz klub?

Czy warto w jednym lokalu prowadzić resturację oraz klub?

Ostatnimi czasy w naszych polskich miastach powstaje bardzo wiele nowych knajp. Często są to restauracje, które nocą zamieniają się w nocne kluby. Jest to bardzo popularna tendencja i takie miejsca można spotkać już w całej Polsce. W ciągu dnia podaje się tam posiłki i gości obsługuje kelner, a wieczorami stoliki są przesuwane na bok i podaje się jedynie alkohol, a na scenę wchodzi dj, który zaprasza wszystkich gości do wspólnej zabawy.

W opinii wielu osób jest to bardzo nietrafiony pomysł. Przede wszystkim, bardzo ciężko jest zaprojektować i urządzić lokal w taki sposób, aby mógł on za dnia pełnić funkcję przytulnej i czystej restauracji, a wieczorami być klubem nocnym, do którego ludzie ubierają się w wieczorowe stroje i gdzie tańczą popijając alkohol.

Restauracja powinna być przede wszystkim miejscem czystym i pachnieć świeżym jedzeniem. Nie ma takiej możliwości, aby miejsce gdzie przez całą noc leje się alkohol, rano witało swoich gości białymi wyprasowanymi obrusami. Często nawet samo skojarzenie z klubem nocnym sprawia, że gościom dane miejsce wcale nie kojarzy się ze smacznym jedzeniem. Lepszym rozwiązaniem jest jednak zdecydowanie się na jednolity profil danego miejsca.

Bardzo ciężko jest obsłudze danego lokalu zadbać o jego wygląd. W restauracjach pojawiają się bardzo często różnego rodzaju ozdoby i bibeloty, które mają na celu zdobienie miejsca i mają sprawić, że goście poczują się tam dobrze, jak w domu. Nie ma szans, aby te miłe i miękkie poduszki, czy kwiaty w wazonach przetrwały najazd osób, które tańczą pod wpływem alkoholu. Imprezom tanecznym towarzyszy też często puszczanie dymu, który z pewnością w bardzo niekorzystny sposób wpływa na stan ścian, jak i okien w restauracji. Jest to nie lada praca dla obsługi lokalu, aby codziennie uprzątać te rzeczy i rozstawiać z rana wszystkie stoły.

Również kwestia robienia zamówień towaru mogła by sprawiać duży kłopot. Trzeba bowiem zadbać nie tylko o same produkty żywieniowe, ale również wiele różnych alkoholi.

Konieczne staje się także zatrudnienie dużej ilości osób. Muszą być to kelnerzy i kelnerki, a także kucharze, pomoce kuchenne i wreszcie wykwalifikowani barmani.

Przydatne staje się także zatrudnienie ochrony. Lepiej nie ryzykować bowiem zakrapianych alkoholem imprez tanecznych bez ochrony, która może zareagować na wypadek jakiejkolwiek bójki lub awantury.

Wzrastają więc w bardzo znaczący sposób koszty prowadzenia takiego lokalu, co wcale nie musi oznaczać wzrostu przychodów z funkcjonowania miejsca. Dużo lepszym wyjściem okazuje się być wynajęcie dwóch różnych miejsc, jeżeli pragniemy otworzyć zarówno restaurację, jak i nocny klub. Oczywiście generuje to spore koszty, ale każde z tych miejsc może żyć własnym życiem i dzięki temu posiadać swój własny, niepowtarzalny klimat.

Nadal trzeba zatrudnić więcej osób, ale mają one jedynie określone obowiązki. Konieczne staje się również zatrudnienie menagera, przynajmniej dla jednego z naszych lokali. Nie ma bowiem możliwości, aby właściciel każdy dzień spędzał w swojej restauracji, a na wieczór przenosił się do klubu nocnego.

Dodaj komentarz